Fysiotherapie

Fysiotherapie

Fysiotherapie bij een longaandoening richt zich op het goed functioneren van het lichaam, van conditietraining tot en met het aanleren van ademhalingstechnieken. Om u longklacht volledig in kaart te brengen, gaat u samen met de fysiotherapeut de volgende stappen doorlopen:

  • Intakegesprek
  • Spierkrachttesten en een wandeltest
  • Ademhalingsonderzoek
  • Korte vragenlijsten
Hierdoor kan de fysiotherapeut inzichtelijk maken welke doelen u heeft en hoe het gesteld is met de spierkracht, conditie en uw ademhalingstechniek. Aan de hand hiervan wordt er een persoonlijk trainingsprogramma opgesteld. Vervolgens zal er individueel of in een groep worden getraind onder begeleiding van de fysiotherapeut. Tijdens de therapie kan er ingespeeld worden op uw persoonlijke doelen, zodat er voor elke individu een programma op maat is.

Vergoeding

Fysiotherapie wordt voor volwassenen (18+) maar beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen verzekerden met een chronische aandoening krijgen vanaf de 20ste behandeling de kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

De longaandoening COPD is een chronische aandoening en wordt dus vanaf de 20ste behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar. De eerste 20 behandelingen zullen vanuit uw aanvullende verzekering gedekt worden of moeten door u zelf betaald worden bij onvoldoende dekking vanuit uw aanvullende verzekering of het ontbreken van een aanvullende verzekering. U heeft in alle gevallen een verwijzing nodig van uw huisarts of longarts.

Komt u in aanmerking?

U kunt altijd uw fysiotherapeut of zorgverzekeraar vragen of u in aanmerking komt voor vergoeding van de fysiotherapeutische behandelingen. Bent u momenteel aan het revalideren in het ziekenhuis, vraag dan uw fysiotherapeut om een kopie van de verwijzing.